divendres, 30 de març de 2012

Conferència Francesc Guillamet


El passat divendres dia 24 de març el fotògraf Francesc Guillamet va oferir una conferència xerrada a la Cate, convidat per Diafragma Figueres. 


Salvador García Arbós, periodista, gastrònom i amic personal de Guillamet el va presentar. Ens vàrem quedar amb dues notes importants del seu discurs: una la primera i més graciosa, que va qualificar el fotògraf com a “el millor fotògraf del Mont“, que vol dir del cim on hi ha la Mare de Déu del Mont però oralment sembla que sigui del món, i segona i més important, Salvador va escriure en el seu moment que Guillamet va qualificar per primer cop Ferran Adrià com a cuiner i artista, i amb els anys molts han estat els que ho han repetit en moltes ocasions, atribuint-se l’autoria.


“Els fotògrafs no parlem, fem fotos.“ Així començà Francesc Guillamet a repassar els seus treballs, passant pels seus treballs més inicials fins als que està realitzant en aquests moments. Al llarg de la xerrada es va parlar de fotografia, els mites, el valor de les imatges i els seus fotògrafs més admirats (en teniu un recull a l’entrevista que li vàrem fer). Sens dubte el que més va agradar al nombrós públic assistent va ser l’apartat dedicat a les fotos del Bulli. Guillamet relatà la gran capacitat de treball de tot l’equip així com la planificació de les fotos abans de fer-les: com han de ser i què han d’expressar. També  la renovació constant i els efectes aconseguits amb uns mitjans propers i barats. Quant a tècnica va parlar de les seves sessions al matí amb llum natural i deflectors, bona coordinació i sobretot, treball amb rapidesa, una capacitat que ha rebut una valoració molt positiva per part dels cuiners amb què Guillamet ha treballat. També va donar les gràcies a la Cati, l’encarregada dels retocs digitals. 


Ja per acabar va dir que tot això ho fa per feina i encàrrec, i s’ho passa bé encara que el que més li agrada és fer fotos de paisatges de l’Empordà en blanc i negre, llocs que no hi hagi ningú, envoltat de tranquil·litat, per a capturar les imatges que té la necessitat de fer.