dimarts, 6 de novembre de 2012

Conferència Robin Townsend
“Fer fotos per a mi és una necessitat”
El passat dia 26 d’octubre, en Robin Townsend ens va oferir una xerrada a la Cate de Figueres, bé millor que una xerrada podríem dir que va ser una classe de fotografia magistral. Prop de setanta persones varen gaudir de les seves explicacions. En Robin va començar per enumerar tots i cadascun dels fotògrafs que l’han marcat i influït en la seva carrera. Walker Evans, Lewis Hine, Gordon Parks, Atget, Cartier Bresson, són alguns dels noms que va citar, però a un li va dedicar més temps i més fotos, aquest va ser Robert Frank autor de nombrosos treballs i llibres del que en Robin en va destacar el llibre “The Americans” un llibre fet amb 35mm il·lustrant amb imatges l’americà dels cinquanta, amb un retrat de la seva societat i la vigent discriminació per la raça dels seus ciutadans en aquell moment. Robin en va destacar una imatge on és veu una mare amb la seva filla davant d’un edifici, i és pot veure que hi ha una porta on uns neons anuncien “Colored entrance” entrada per persones de color. Aquí en Robin va veure el que volia ser „ un Documentary photographer“ un fotògraf que documenta el territori amb les seves imatges.

A la seva adolescència, Robin tenia afició per les curses de cotxes, i rallis de muntanya, va recórrer tot el país,  feia fotos de tot i gràcies a l’amistat amb el periodista Met Miravitlles aquest li aconseguia acreditacions professionals per col·locar-se a primera línea. Aquelles fotos que en principi eren fotos de motor, amb el temps en Robin va veure, eren un document social de l’època ja que també incloïen l’ambient. Les fotos del gran premi d’Espanya del 1969 també n’eren un clar exemple. Cotxes sí però amb el públic, l’ambient, els grisos, les autoritats amb les seves ulleres fosques icones d’una època, unes fotos molt bones, retrats de cotxes i també d‘una societat.La Universitat de la fotografia

Gràcies a un contacte amb un seu oncle, que era catedràtic als Estats Units, en Robin és va assabentar que National Geographic, estava preparant un treball de registre fotogràfic per tot el pirineu, necessitaven algú que tingués interès, i que parlés idiomes, bé ell era la persona idònia. Allà en Robin va explicar que va aprendre els conceptes bàsics com ara: la llum, les òptiques i els diferents tipus de pel·lícules, val a dir que no va cobrar però tenia tot el material que desitjava, segons ell “va ser com estar al cel”. Però sens dubte el més important que va aprendre va ser una cosa„ tractar amb la gent i aconseguir entrar en una casa per fer hi fotos hi fer com si no hi fos. Amb tot aquest llegat en Robin ens va dir que per ell aquesta etapa va ser com si hagués assistit a una universitat de fotografia.


Anys més tard en Robin va començar a usar aquests coneixements per a fer fotos i elaborar projectes personals, en aquells anys en Robin va documentar els canvis de les zones industrials de l’entorn de Barcelona, també la transformació de barris com el Raval o sense anar més lluny la documentació dels masos abandonats de l’Alt Empordà o la vida diària a municipis com la Jonquera o Agullana.

Com a cloenda de la seva xerrada en Robin va explicar que li apassiona la seva feina i que a cada encàrrec hi posa el màxim, fent referència a les seves fotos de feina per l`agència EFE. Per il·lustrar-ho amb una imatge en Robin ens va mostrar la foto del President Artur Mas bevent aigua amb un got que fa referència a l´independència, una imatge molt bona que situa al personatge amb un moment històric.Actualment en Robin està interessat en la fotografia etnogràfica, val a dir que ell és historiador, viatja i fa fotos quan pot pels països del Mediterrani però ens va confessar que el que més li agradaria fer, és poder dedicar més temps a treballar el seu arxiu personal.