dilluns, 13 de gener de 2014

FotoTest

Albert Ollé


POTS presentar-te?

-       Albert Ollé Callau,fotògraf submarí i naturalista. Membre del grup de divulgació del medi marí Marenostrum i col·laborador de Vimar. He publicat a diversos llibres i revistes, he guanyat concursos de fotografia i també he exposat part de la meva obra a Barcelona.
El meu treball es basa en la fotografia submarina, macro i sobretot “splits” (meitat dins i meitat fora de l’aigua) i quan puctambé experimento amb altres disciplines.

QUAN vas decidir que aquesta seria la teva feina?

-       No m’hi dedico exclusivament perquè ara mateix no podria conciliar la vida laboral amb la familiar.

QUE esperes de les teves fotografies?

-       Que transmetin part de les sensacions que experimento quan les faig i que alhora ajudin a difondre el coneixement del patrimoni natural submergit, ja que aquest és un requisit bàsic per a la seva protecció i conservació.

TENS actualment algun projecte pendent de desenvolupar?

-       En tinc alguns, que s’encaminen cap a una vessant més artística o estètica.Tinc ganes d’incorporar la figura humana a les imatges, però sense deixar de banda l’aigua.

QUINA imatge t'ha impactat recentment?

-       Costa de dir perquè en veig moltíssimes a diari, les que em solen agradar més són de la vida salvatge i de la natura sempre que siguin innovadores, diferents i originals.

QUINS fotògrafs i quins treballs admires?

-     Vaig començar admirant el treball d’en David Doubilet, tot un clàssic dins la fotografia submarina.
Després d’ell ha augmentat molt en nombre d’afeccionats al submarinisme i l’aparició de la fotografia digital ha donat ales a aquesta disciplina, la combinació d’aquests fets ha donat com a resultat un gran increment de fotògrafs submarins, molts dels quals aconsegueixen imatges impactants.
Seria difícil dir tots els fotògrafs que admiro, però segueixo els treballs de mestres com Carles Virgili, Marc Casanovas, Carlos Villoch, Víctor Tabernero, Nuno Sa,Brian Skerry, Tony Wu, Alex Mustard, etc.

QUIN consell pràctic ens dones abans de disparar una fotografia?

-    Que la foto que busquem sigui única. Cal ser original en algun aspecte (il·luminació, enquadrament, composició, motiu, missatge...) d’altra manera la imatge serà simplement una més de moltes.

CAP on creus que haurà evolucionat la fotografia l'any 2032?

-    La tecnologia haurà avançattantque ens permetrà retratar coses que actualment no podem. Espero que això no ens faci oblidar que la creativitat i la imaginació no depèn dels aparells que cauen a les nostres mans. Som nosaltres que hem d’aprofitar-losper crear de forma intel·ligent nous tipus de fotografia.

VOLS mostrar-nos i comentar una fotografia teva?

-       Onades al Port de la Selva:0º i ràfegues de Tramuntana per sobre els 100 km/h, onades de més d’un metre i l’aigua a 7ºC. Era un mal dia per anar a mar però em vaig deixar portar per la temptació d’anar-hiper retratar les onades des de dins, sense escafandre. No portava l’equip adequat per fer aquest tipus de fotografia, però tot i així vaig poder capturar la força de la mar des del seu interior. Sense ningú a la vista, jo era l’únic tocat per la Tramuntana que vaig gaudir de l’espectacle i l’acció dels elements. Vaig sentir-me com un peix a l’aigua i aquella sensació d’aventura m’ha quedat gravada per sempre.

-       Tauró blauLa fotografia em recorda les sensacions que més m’agrada experimentar a la mar, la immensitat i la força de l’element líquid, la natura en estat salvatge i la poca presència humana. Al mig de l’Oceà Atlàntic, a uns 40 km de la costa més propera, hi havia molt bona visibilitat, onades i una forta corrent d’aigua, els rajos del sol es perdien cap a un fons marí situat a més de 200 metres de profunditat creant un escenari perfecte per observar aquests grans predadors. La curiositat dels taurons blaus va fer que s’aproximessin fins a tocar-me diverses vegades amb les seves aletes. No tenien cap por de l’home ja que potser no n’havien vist mai cap. L’observació va ser mútua, és una experiència realment única.