dimecres, 21 de maig de 2014

FotoTest

Petra VlasmanPOTS presentar-te?

Petra Vlasman (1970, Amsterdam, Països Baixos), sóc llicenciada en Belles Arts (fotografia, dibuix i pintura) i estic activa en el món de l’art de diferents maneres.
-Com a artista, des de 1995 participo en exposicions. Sóc pintora, fotògrafa i faig collages.
-Com a guia i educadora, treballo pel Servei Educatiu de la Fundació Gala-Dalí en el Teatre-Museu Dalí a Figueres, la Casa-Museu a Púbol i la Casa-Museu a Port Lligat. Amb la Marta Aumatell dissenyo les visites guiades i tallers que hi fem, per grups escolars de totes les edats.
-Com a professora, guio nens, joves i adults per fer fotos, vídeo, collage, dibuix, pintura i apreciar l'art.
Moltes vegades no hi ha fronteres clarament definides entre la meva obra pròpia i el que faig durant els meus projectes i tallers. Tallers es converteixen en projectes artístics i d’aquests en sorgeixen exposicions o publicacions.

QUAN vas decidir que aquesta seria la teva feina?

El meu pare tenia una passió per la fotografia, em va ensenyar imprimir fotos en el quart fosc que ell va construir a l'àtic. Amb 12 anys ja tenia la meva primera càmera compact, amb 14 anys el meu primer Nikkormat!
Des d'aquella època la càmera sempre m'acompanya, és el meu ull extra que m'ajuda a seleccionar, a crear unitat i a donar sentit a la multitud d'impressions i expressions que experimento.

QUE esperes de les teves fotos?

Crec en el moment fotogràfic, l'ull de la càmera no s'equivoca. Busco el flow, jugo i espero poder perdre'm fent fotos, sola o amb altres. Mirant-les espero el mateix.

TENS actualment algun projecte pendent de desenvolupar?

Molts!
'Interior' (construeixo instal·lacions de fotos d'interiors, després en faig fotos),
'El meu cos, els meus drets' (amb l'associació Caos Total preparem una exposició fotogràfica per acompanyar les actes d'Amnistia),
'Exiliats d'abans, exiliats d'ara' (...     )
Casalet surrealista al Teatre-Museu Dalí, fent fent tallers de plàstica i de fotografia...

QUINA imatge t'ha impactat recentment?

Cada dia m'impacta una imatge diferent.
Abans d'ahir em va impactar l'última foto que va penjar Jan von Holleben al seu FaceBook.
Ahir em va impactar una foto que va sortir en el diari del paleontòleg Pablo Puerta, al costat del fèmur del dinosaure més gran del món, de JOSE MARIA FARFAGLIA (AP)
Avui m'ha impactat una foto de Taiyo Onorato & Nico Krebs de l'exposició Adding, Adding, Adding (museu FOAM Amsterdam).

QUINS fotògrafs i quins treballs admires?

Educar amb la càmera: admiro Marije van der Hoeven, Wendy Ewald, JR i alguns fotògrafs/profes del moviment 'empowerment through photography"
Capgirar amb la càmera: admiro els fotògrafs dels anys '20-'30 els surrealistes com Man Ray, Max Ernst, Paul Nougé, René Magritte i Claude Cahun.
Crear amb la càmera: admiro Philippe Halsman, Cindy Sherman, Jan von Holleben, Ben Zank i Scheltens-Abbenes.

QUINES càmeres i òptiques fas servir habitualment?

Nikon D300 amb objectiu 85-16 Nikon.
M'agradaria tenir una Panasonic Lumix DMX-LX8.

QUIN consell pràctic ens dones abans de disparar una fotografia?

Sorprèn-te a tu mateix!

CAP on creus que haurà evolucionat la fotografia l'any 2032?

Càmeres dirigides però no connectades amb el nostre cos.
Càmeres integrades en el nostre cos, implantades.

VOLS mostrar-nos i comentar una fotografia teva?

Vaig fer 12 fotos per l'exposició Figueres Diversa en gener d'aquest any. Els diferents col·lectius, entitats i persones de Figueres i comarca que han participat a l’exposició van escollir particularment el lloc on volien ser fotografiats i el valor universal amb el que es sentien més identificats.
Aquesta foto és una de les meves preferides, la vaig fer durant un assaig de la Colla Castellera Figueres.
Tenia la càmera al trípode i 25 segons d'obturació: prou temps per l'enxaneta de pujar i baixar. Es veu parts del traç que van fer els lots enganxats al seu casc. Mentres, 3 nens van voltar pel castell amb espases de llum vermells, blaus i verds enlaire. Jo vaig estimar on havia de pujar a una cadira amb una plantilla negra de cartró, i vaig moure una llanterna a darrere les lletres retallades. Vaig tirar el flash 3 vegades i amb un focus fixe vaig il·luminar el castell.La foto és una registració d'una aventura, en temps real.
Veig tensió, passió, concentració, equilibri de volums, llums i colors. Veig una torre antropomòrfica, sòlida i veloç.

Per veure fotos del 'making of': http://figueresdiversa.tumblr.com

Per a més informació: http://www.la-mira.eu