dimarts, 27 de maig de 2014

Xerrada Petra Vlasman

De Halsman a Vlasman"Faig tallers, faig fotos, ensenyo, la fotografia està present i la utilitzo en molts moments de la meva vida"; Amb aquest frase la fotògrafa, artista i docent empordana-holandesa Petra Vlasman va iniciar una xerrada molt interessant.

Petra Vlasman va parlar i mostrar obra dels fotògrafs que la van inspirar més a l’inici de la seva carrera, ens va confessar la seva predilecció pels artistes surrealistes com ara Max Ernst,o Paul Nougé, aquests segons ella, tenien la "missió" de canviar el món. Man Ray i els seus experiments amb diferents exposicions sobre el mateix negatiu, la varen captivar de ben joveneta.
 

Com a fotògrafs actuals, Petra es va mostrar molt interessada per personatges com ara Jan Von Holleben, o J.R artist, foto-artistes conceptuals que investiguen, i fins i tot resten importància a qui fa la foto, i cedeixen l’autoria a la gent del carrer, els artistes com J.R demanen que la mateixa gent del carrer es facin les fotos i l’artista les imprimeix en grans dimensions al carrer per tal de que puguin ser visionades per tota la comunitat.

Un cop vistos els seus referents ens va parlar del seus projectes personals, tallers de fotografies en alguns centres cívics de Figueres amb la participació de nens i la visió que tenen del seu entorn en el barri.
 

També ens va mostrar els diferents tallers que la fotògrafa imparteix al servei educatiu de la Fundació Gala Dalí. "Ulls de mosca", "Collages", "Banquet surrealista", però un dels més divertits i que agrada a petits i grans és el seu projecte "Salts" on Petra retrata els participants, treballadors i tothom que vulgui saltar, Petra els immortalitza amb un imatge congelada dels participants sense tocar terra. Però el secret dels "Jumping pictures" segons el fotògraf col·laborador de Dalí, Philippe Halsman és que quan la gent salta no està per fer la foto i mostra la seva cara més autèntica.

També ens va explicar el seu projecte Figueres Diversa, que va fer per encàrrec de l’ajuntament de Figueres mostrant l’evolució i la diversitat de la ciutat de Figueres.
 

En aquest projecte els personatges, habitants de Figueres, es presentaven amb una paraula, "respecte" "convivència" o "curiositat". Petra els feia un retrat utilitzant la tècnica del light painting on les lletres de colors destacaven el missatge que els seus protagonistes volien transmetre.

Per acabar Petra va voler fer una foto-acció de grup amb alguns dels assistents, la fotògrafa va preparar el seu equip, va donar material lluminós (llanternes, espases, clauers) i junts varen fer una foto light painting en directe, el nom Diafragma Figueres va sorgir en colors de la foscor.
 

Sens dubte, Petra Vlasman ens va oferir una xerrada molt interessant i ens va demostrar que és una dona molt creativa, treballadora i molt enamorada de la fotografia.